OptiGrill + XL je poboljšan s automatskim senzorom OptiGrill + XL koji automatski detektira broj namirnica na površini za pečenje i procjenjuje njihovu debljinu kako bi se temperatura automatski podesila, a uz to i vrijeme pečenja koje donosi savršene rezultate.
Svjetlosni i zvučni indikatori omogućavaju izravno praćenje procesa pečenja i pružaju visoku preciznost pripreme mesa, upravo onako kako vam se sviđa: slabije , srednje ili jače pečeno. Devet programa kuhanja za savršenu pripremu jela: burger, perad, sendvič, kobasica, crveno meso, riba, morski plodovi, svinjetina, slanina te program za smrznutu hranu. Uz to tu je i ručni način rada s četiri postavke temperature.
Tefal OptiGrill+ XL moguće je naći u crnoj ili inox izvedbi.
RECEPT: Slatka i sočna BBQ rebarca bez kostiju
Broj osoba: 4
Trošak: umjereno skupo
Težina pripreme: lako
Vrijeme pripreme: 15 min
Vrijeme kuhanja: 15 min
Vrijeme mirovanja: 30 min
Sastojci:
1 lungić, približno 500 g
2 žličice (10 ml) chili praha i gorušice u prahu
1 žličica (5 ml) luka u prahu i češnjaka u prahu
3/4 žličice (4 ml) soli i papra
1/4 šalice (50 ml) dimljenog barbecue umaka
1/4 šalice (50 ml) marmelade od marelica, otopljene
1 žlica (15 ml) žutog senfa
Priprema:
Uzdužno zarežite lungić, ali ne do kraja, kako biste ga otvorili kao knjigu. Istucite meso na jednaku debljinu. Zarežite meso, režući do pola, u intervalima od 2,5 cm kako bi meso ličilo na pločicu rebarca.
Pomiješajte chili prah s prahom gorušice, lukom u prahu, češnjakom u prahu, solju i paprom. Utrljajte mješavinu začina jednoliko po svinjetini. Ostavite da odstoji 30 minuta. Za to vrijeme pomiješajte barbecue umak s marmeladom i senfom dok smjesa ne postane glatka. Kuhajte je u mikrovalnoj pećnici, na visokoj temperaturi, 60 sekundi ili dok ne bude dovoljno toplo. Izmjerite 2 žlice (30 ml) umaka i premažite svinjetinu; ostatak umaka sačuvajte.
Odaberite program „Kobasice/svinjetina/janjetina” i pritisnite „OK”. Lagano namastite posude za kuhanje s pomoću spreja za kuhanje. Kad ljubičasto svjetlo indikatora prestane treperiti, stavite meso na grill i poklopite.
Pecite dok svjetlo indikatora ne promijeni svoju boju u crvenu. Uklonite svinjetinu s grilla i prekrijte folijom; ostavite da odstoji 5 minuta. Narežite meso na urezanim dijelovima kako biste ga razdijelili u „rebarca”. Poslužite s preostalim umakom sa strane.
Savjeti: Upotrijebite bat ili malenu tavu s debelim dnom za tučenje mesa. Poslužite sa zelenom salatom, batatima narezanima na štapiće pečenima u pećnici i zelenim mahunama za hranjivi BBQ jelovnik u kojemu možete uživati bilo kad tijekom cijele godine. Mješavina za premazivanje mesa je malo pikantna pa smanjite količinu chili praha na 1 žličicu (5 ml) za blaža „rebarca”.